Θέση

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα βρίσκεται στο όρος  Ίδη (Ψηλορείτης) στην κεντρική Κρήτη σε υψόμετρο 1750 μ. (Γεωγραφικό μήκος  240 53’ 57’’ Ανατολικά, Γεωγραφικό πλάτος  350 12’ 43’’ Βόρεια). Η απόστασή του από την πόλη του Ηρακλείου είναι 25 χλμ. σε ευθεία γραμμή, ενώ  οδικώς  απέχει 50 χλμ. Καθοδόν, 20 χλμ. πριν φθάσει κάποιος στο Σκίνακα, συναντά την παραδοσιακή πόλη των Ανωγείων, γνωστή για το σημαντικό της  ρόλο στη νεώτερη ιστορία της Κρήτης. Βορειοδυτικά από το Αστεροσκοπείο, σε ευθεία απόσταση περίπου 6 χλμ., βρίσκεται το Ιδαίον Άνδρον, το διάσημο σπήλαιο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ανατράφηκε ο Δίας.

 

Ένας χάρτης οδικής πρόσβασης από το Ηράκλειο στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα μέσω του Google Maps είναι διαθέσιμος εδώ.

Οι επισκέπτες πρέπει να διαθέτουν δικό τους μέσω μεταφοράς διότι δεν υπάρχει συγκοινωνία που να φθάνει έως το Αστεροσκοπείο.

Αεροφωτογραφία

 


 

 

Χαρακτηριστικά θέσης Αστεροσκοπείου

Seeing

 

 

Η ατμοσφαιρική τύρβη περιορίζει σοβαρά την διακριτική ικανότητα των επίγειων τηλεσκοπίων με αποτέλεσμα ένα άστρο να εμφανίζεται ως εκτεταμένος δίσκος (δίσκος του Seeing) όταν παρατηρείται από τηλεσκόπια στην επιφάνεια της Γης. Το φως του ίδιου άστρου παρατηρούμενο εκτός της ατμόσφαιρας εμφανίζεται ως σημειακή πηγή όπως π.χ. στην εστία του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble. Αστρονομικές τοποθεσίες με εξαιρετικό Seeing είναι ως εκ τούτου εξέχουσας σημασίας για υψηλής ευκρίνειας οπτικές παρατηρήσεις. Χρησιμοποιώντας συσκευή μέτρησης του Seeing που βασίζεται στην τεχνική DIMM (διαφορική κίνηση εικόνας ενός αστέρα), κατεδείχθη ότι πράγματι η κορυφή του Σκίνακα είναι μια εξαιρετική αστρονομική  τοποθεσία, από τις καλύτερες που είναι γνωστές μέχρι σήμερα στη περιοχή της Μεσογείου.

Οι μετρήσεις του Seeing διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια τυχαίως επιλεγέντων αστρονομικών νυχτών, από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο του 2000 και Μάιο- Ιούνιο του 2001 (σύνολο 43 νύχτες). Παραδείγματα από δυο νύχτες μετρήσεων παρατίθενται σε μορφή διαγραμμάτων από τα οποία προκύπτει ότι το Seeing συνήθως δεν μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Σκίνακα (οχι περισσότερο απο 0.3"). Εξαιρετικά χαμηλές  τιμές Seeing (0.4") μετρήθηκαν συχνά, με την καλύτερη τιμή ~0.23". Επίσης παρατίθενται δύο ιστογράμματα για τις μετρήσεις Seeing των ετών 2000 και 2001 από τα οποία προκύπτουν διάμεσες τιμές του Seeing 0.64" και 0.69" αντίστοιχα.